Dina brev lägger jag under madrassen är en brevväxling mellan Astrid Lindgren och Sara, som då hette Ljungcrantz, som började 1971 när Sara var 12 år och fortsatte under många år. 2012 gavs brevväxlingen ut som bok och väckte stor uppmärksamhet och intresse. Inte minst blev många människor intresserade av Sara.

Boken släpptes lagom till bokmässan och Sara fick ta tjänstledigt från städjobbet på Borås lasarett för att hinna med journalister och föreläsningar.

Genom gemensamma bekanta hade Sara fått kontakt med kulturproducenten Anna Mellergård, och sommaren efter att boken kommit ut ordnade Anna ett arbete åt Sara i Barnfilmbyhuset i Mariannelund.

När sommaren var slut for Sara tillbaka till Borås, men insåg att hon inte längre trivdes med sitt gamla liv. Hon kom till ett läge när hon kände att hon behövde göra något nytt. Hon sa upp både jobb och lägenhet och bokade flyttbil till Mariannelund, innan hon ens riktigt visste var hon skulle bo.

Idag guidar Sara på Filmbyn Småland i Mariannelund, ett museum för alla som älskar Astrid Lindgrens filmer. Ibland tar hon ledigt för att vara ute och berätta om Astrid och Sara. Dina brev lägger jag under madrassen har hittills kommit ut i nio länder.

Spara