Utgiven 2017 på Salikons förlag.
Kan köpas på exempelvis Bokus.

Kära Astrid, det är jag igen

Kära Astrid, det är jag igen är en brevdagbok där Sara vänder sig till Astrid. Boken börjar våren 2013 i Borås under ensamma vargtimmar och slutar året därpå i Mariannelund. Dit har Sara flyttat och där guidar hon tyskar på ett museum om Emil i Lönneberga-filmerna. Det blir en yttre och inre resa och på vägen kommer det upp minnen. Saras dagbok öppnar sig och bjuder in läsare. Men den har fortfarande en dagboks hemliga och nakna karaktär. Jag har skrivit om sådant som jag bara undantagsvis berättar för mina närmaste vänner, säger Sara.

Anna Mellergård, bokens redaktör och skaparen av Filmbyn Småland, övertalar Sara att skicka manuskriptet till Karin Nyman, Astrids dotter. Det är när Sara läser Karins mejl som hon förstår att dagboken kommer att gå i tryck. Karin skriver: ”Kära kära Sara, nu har jag läst din oerhörda bok …”

Utdrag från boken

”Det är mellan fyra och sex som jag brukar tänka på dig. Hur du låg vaken och tänkte på människors sorger. … jag kunde inte somna efteråt, skrev du till mig. Då hade du läst ett brev med en hemsk berättelse. Det var på kvällarna du låg vaken. Tror jag. På mornarna skrev du. Du var inte så dum att du bara låg kvar och mådde dåligt. Du skrev innan alla andra hade vaknat och ville ha tag i dig. När jag skriver är jag oåtkomlig för alla sorger, sa du. Smart. Nu har jag gjort som du. Jag har tänt i taket och fattat en penna. Jag ska se om det hjälper, om alla mina sorger ger sig av.”

Sagt om boken

 • Helene Ehriander, HumaNettenHelene Ehriander, HumaNetten

  Berättelsen är Sara Schwardts, men den blir också vår genom den allmängiltighet som finns i funderingarna över hur man ska leva sitt liv.

 • Borås Tidning

  Astrid Lindgrens brevvän fängslar

 • Bibliotekstjänst

  en finstämd, öppen, ärlig och vacker berättelse

 • Astrid Lindgrenssällskapets medlemsblad

  Modigt sätter Sara ord på sorgesamma saker i livet. Hon skriver om tonårssonen Josef som flyttat hem till pappa och inte vill ha kontakt.Om gräl när barnen var små som slutade i att tallrikar gick sönder och köttfärsen stänkte över köket. Hon vill bryta tabun genom att tala om hur svårt det kan vara att vara förälder och ingjuta mod och hopp i dem som förtvivlar. Och hur utvecklar sig relationen till Josef och hans två systrar? Jag måste bara läsa vidare för att få veta!