Utgiven 2012 på Salikons förlag.
Kan köpas som inbunden och som e-bok.

Dina brev lägger jag under madrassen

”Käraste Astrid! Vi som lovade att inte visa varandras brev för någon! Och nu ska de bli en bok. Jag vågar inte tänka på vad Sara, 13, hade tagit sig till. Vem som helst kommer att kunna läsa. Allt det som var bara mellan oss. Det skulle vara intressant att veta vad du hade tyckt om det. Du får ju ingen chans att vare sig censurera eller redigera. Nu blir det som vi sa på bibelskolan i Orsa: Allt ska fram i ljuset!”

Utdrag från boken

”Du tror – kanske – att jag skriver på det här sättet till en massa barn och ungdomar och att jag skriver till dig av t v å n g, men så är det inte. Det är bara till dig jag skriver i nån sån här brevväxling, alla andra får ett brev och sen punkt. Varför skriver jag till dig då? Jo, för att det finns nånting hos dig som jag tycker om, du har en känslighet i dig som jag tror kanske har blivit tillknölad då och då men du har behållit den. Det är typiskt för dig att du erbjuder mig att få slippa tvånget att skriva till dig, det visar en omtanke som inte många av dina jämnåriga skulle komma på.”

Sagt om boken

 • Karina LykkegaardKarina Lykkegaardlärarstuderande

  Der er nogle bøger, man læser flere gange i løbet af livet – dette er en af dem.

 • Inger Littberger Caisou-RousseauInger Littberger Caisou-Rousseaudocent och författare

  Sträckläste! Jag är gripen och berikad och tyckte mycket om den.

 • Elin Algreen-PetersenElin Algreen-PetersenRedaktionschef på Gyldendal

  Nu fik jeg læst i Sara Schwardts fine bog. Vi vil meget gerne udgive den på dansk. Der er så mange spændende vinkler og temaer i de to forskellige kvinders fortællinger.

 • Kajsa HolstKajsa HolstProjektledare på Astrid Lindgrens Näs

  Sista sidan läst, fuktiga kinder och upprymt hjärta. Den vackraste bok jag läst, på riktigt. Så äkta och så stort. Jag kommer att läsa den igen och förmodligen gråta av upprymdhet även då. Kändes så himla fint att få glutta in lite i era liv…mycket speciellt.

 • Lotta BackmanLotta Backmankonstnär, författare och föreläsare

  Nu sitter jag med tårar i ögonen efter att ha läst klart din bok. Så BRA den blev! Du ska vara stolt och nöjd över att ha gett den här berättelsen till världen. Och du skriver så fint. Fortsätt med dina texter. Dessutom får vi ännu en gång höra Astrids kloka röst. Oh vad jag älskar den kvinnan… Nu får både hennes visdom och medkänsla liv igen.

 • Stefan MählqvistStefan Mählqvistlektor och författare

  Ett verkligt fynd. Boken fördjupar bilden av Astrid och Saras sårighet och uppriktighet riktigt svider. I det “Allra sista brevet till Astrid” kommer hon i alla fall till ett klokt och djärvt beslut, nämligen att “lätta” på löftet att inte visa breven för någon.

 • Eva SöderbergEva Söderberglektor i svenskämnets didaktik vid Stockholms universitet

  Djupt gripen har jag just avslutat boken av dig och Astrid. Tack, tack för att vi får ta del av detta! Ett på många sätt unikt dokument, där bägge parterna är lika intressanta att läsa. Tack Sara för att du så generöst delade med dig av ditt tonåriga jag och låter oss lyssna på en autentisk ung röst från 1970-talet – och dynamiken mellan den och Astrid Lindgrens lite äldre, erfarnare.

 • Helene EhrianderHelene Ehrianderlektor, Bibliotekstjänst

  Breven är hudlösa eftersom de inte var tänkta för några utomstående läsare och de ges ut helt oredigerade. Det är modigt av Schwardt att lämna ut den unga, osäkra flicka hon en gång var men hon möts med stor respekt både av Lindgren och den nutida läsaren. Samtidigt får läsaren lära känna en omtänksam och klok Astrid Lindgren som i de här breven enbart är en vän och medmänniska som bekräftar och ser Sara som den hon är. Detta är en ärlig och kärleksfull berättelse om två människors väg genom livet; det är personligt och samtidigt allmängiltigt. Fast man kommer de båda brevskrivarna inpå livet finns det ingen känsla av att man kikar i nyckelhålet: brevväxlingen berättar om hur det är att vara människa, hur svårt det kan vara men också om hur viktig vänskap är. Från läsvana tonåringar och uppåt.

 • Melinda Reyes HiltunenMelinda Reyes HiltunenChefredaktör Linopressen

  Boken gav mig tillbaka läslusten som legat vilande i många år. Jag är också oerhört tacksam för den igenkänning som boken skänkte mig. Ni fick mig att känna mig mindre ensam i min känslighet, och komma till insikt om att den verkligen är något att ta vara på. Och, åh, vad jag inte ångrar att jag läste den!

 • William HeinesenWilliam HeinesenHeinesen Forlag

  Dette er en av de sterkeste bøkene jeg har lest.

 • Damián ArguimbauDamián ArguimbauWeekendavisen

  Denne brevveksling har kraft til at skabe en forvandling hos den, der læser den.

 • Steffen LarsenSteffen LarsenPolitiken

  Det er en af de smukkeste bøger, jeg har læst meget længe.

 • Jens AndersenJens AndersenBerlingske

  Der er næppe tvivl om, at Lindgren, ud over at se en flig af sig selv i den ensomme Sara, blev inspireret af fortroligheden og det eksklusive kig ind i et barnesind, der rummede en masse af de tanker og følelser, Lindgren ville skrive om i »Brødrene Løvehjerte«. Et barns dybe ensomhed ikke mindst.

 • Stig ÖbergStig ÖbergDagen

  … den djupa vänskap och förtrogenhet som växte fram mellan Sara och Astrid värmer läsaren rakt i hjärtat.

 • Liv BeckströmLiv BeckströmKommunalarbetaren

  En underbar vänskap

 • Jujja WieslanderJujja WieslanderSvenska Barnboksakademin

  Jag läser en bok som gör mig alldeles varm […] Det där speciella samtalet bara oss emellan är det som är så starkt i boken från Astrid och Sara. Det är en spänning och ynnest att få läsa det.

 • The best book I´ve read this fall. I was expecting some Astrid Lindgren curiosities, but this is something much more. Sara’s drama, which emerges through the letters, is captivating, I read the entire book at one sitting to find out how it went. She writes well, she is after all only 12 years old when the book begins. There is a directness in the teenage heart that makes me think of Barbro Lindgren’s books. Astrid is very skilled at being personal enough to get Sara to open herself. A the same time you get clues about Astrid herself – she complains about how hard it is to write, it took an entire spring to finish the last two chapters of the Brothers Lionheart.

 • Ylva EggehornYlva Eggehornförfattare

  Man läser inte den här boken, bara. Den händer, den är en händelse.

 • Maria KüchenMaria KüchenSydsvenskan

  Deras brevväxling antyder vilket livräddande värde det kan ha att få rikta sig utåt mot någon som är där men ändå inte, någon som ser och hör men inte ”ställer upp” i vardaglig konkret bemärkelse och därmed inte heller kräver något.

 • Eva BeckmanEva BeckmanDN

  Tio år efter hennes död får vi dessutom en visionär handledning om hur man kan prata med barn och tonåringar.

 • Kjell-Åke HanssonKjell-Åke HanssonF.d. VD för Astrid Lindgrens Näs

  Boken ger en unik inblick i både Astrid Lindgrens liv och i Saras.

 • Karin NymanKarin Nymandotter till Astrid Lindgren

  Saras brev är den stora behållningen, tycker jag, de är så lidelsefullt öppna och väl och omväxlande skrivna att det blir underhållning och läströst för unga på en gång. […] en trettonåring som skriver så bra, helt enkelt litterärt.

Översatt till flera språk


Dansk översättning av Kina Bodenhoff
Utgiven på Gyldendal 2014.


Polsk översättning av Anna Węgleńska
Utgiven på Nasza Księgarnia 2014.


Norsk översättning av Bodil Engen
Utgiven på Heinesen Forlag 2015.


Japansk översättning av Ishii Toshiko
Utgiven på Iwanami Shoten 2015.


Tysk översättning av Birgitta Kicherer
Utgiven på Oetinger 2015.


Finsk översättning av Kari Koski
Utgiven på WSOY 2017.


Rysk översättning av Ekaterina Chevkina
Utgiven på Albus Corvus 2017.


Georgisk översättning av Lika Chapidze.
Utgiven på Intelekti Publishing 2018.